ЕКСПОЗИЦИЯ „СТАРИЯТ СОЗОПОЛ”

Експозицията се помещава в „Дуковата къща” в центъра на старата част на град Созопол на ул. „Кирил и Методий” № 29. Къщата е архитектурен паметник на културата от местно значение, изцяло възстановена в автентичния си вид през 2016 г.

“Дуковата къща”

По време на реставрационните дейности на това място са извършени археологически разкопки, при които са открити останки от антични жилищни сгради и стопански съоръжения, IV – II век пр. Хр., както и част от площадно пространство свързано с тях. 

Археологически проучвания

На първият етаж на сградата се помещава българо – гръцкото дружество „Аполония”, гр. Созопол. 

Музейната експозиция е разположена на 120 м2 и заема целият втори етаж на сградата. Пространството е многофункционално, предвидено за временни тематични и гостуващи изложби. Основен акцент в експозиционната политика е представянето на археологически артефакти, открити при последните археологически проучвания на територията на Община Созопол. Друго направление в развитие на експозицията е свързано с представяне на старинни икони и творби на художественото изкуство, пресъздаващи Созопол от началото на века до ново време. Организират се изложби на произведения на традиционните художествени занаяти, приложни изкуства и творчески работилници за деца.

Експозиция

Галерия