Етнографски музей – Созопол

Експозицията е разположена в къща „Куртиди” (Тракийски хан) – архитектурен паметник на културата от местно значение. Намира се в старата част на гр. Созопол на ул. „Кирил и Методий” № 34. Сградата е реставрирана в автентичният си вид и предоставя изглед към живописния созополски залив. 

Сградата на музея

На първия етаж от експозицията са представени традиционните местни занаяти – земеделие, рибарство, винопроизводство, тъкачество и др., като заедно със земеделските сечива е пресъздаден уюта на някогашната созополска къща със софрата и огнището край нея, изпълнено с кухненски съдове. Акцент са рибарските пособия и принадлежности. Старинният чар на Созопол е богато илюстриран със фотографии и документи от началото на XX век. 

На втория етаж са представени традиционните тъкани и облекла, характерни за  етнографските групи рупци, загорци и тронки, обитаващи Созопол и региона на Крайбрежна Странджа през XVIII – XIX век. Красивите носии, покривки, шарени черги, пъстри престилки, възглавници и ръкавели са част от многоцветието, което илюстрира високите естетически критерии и стремежът на българката към красотата. Важен елемент от експозиционният модул са възрожденските накити – пафти, гривни, пръстени, наушници и др. В кратък разказ подкрепен с илюстрации са пресъздадени традиционните обичаи, характерни за района на Созопол. 

Монументално дърворезбарско пано, празнични носии, брачни свидетелства и фотографии по своеобразен начин разказват за традиционната българска сватба. В две от стаите е представен градския бит, свързан с навлизането и разпространението на европейските културни традиции от края на XIX – началото на XX век. За носител на тези културни влияния се счита гръкоезичното население, въпреки преобладаващият български облик на града в ново и най-ново време. Представени са старинни мебели, луксозни предмети на бита, стъкло, порцелан, музикални инструменти и др. Експозицията включва характерните градски плетива и тоалети. 

Галерия