РИБАРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Със специален закон на XI Обикновено народно събрание от 29.02.1924 г. е решено в Созопол да бъде построено „Практическо рибарско училище”. Инициативата влиза в сила с Указ № 7/14.03.1924 г. на цар Борис III, като за целта в държавния бюджет са предвидени 5 000 000 лв. Специална комисия предлага сградата да бъде построена на остров „Св. св. Кирик и Юлита”, а созополската община безвъзмездно предоставя терен за целта. 

Рибраското училище, 1930 г

През 1924 г. известния бургаски архитект, възпитаник на немската архитектурна школа, Стоян Николов, изработва проекта на сградата в модерен архитектурен стил на площ от 800 м2. На 5 април, с голяма тържественост, е положен основният камък на бъдещата сграда. На събитието присъства Негово величество цар Борис III, пристигнал на миноносеца „Дръзки”. В 11:15 ч. царят, облечен в униформа на морски офицер, поздравява почетния взвод и със благодарствен молебен започва церемонията по освещаване на строежа. 

Откриване на училището, цар Борис III

Специална грамота с подписа на царя, министъра на земеделието и държавните имоти, народни представители и длъжностни лица от региона, е поставена в метална капсула и зазидана в основите на строящата се сграда. В речта си Борис III пожелава на възпитаниците на училището – синове на загинали за Отечеството храбреци, да следват достойно пътя на своите бащи. 

Едновременно със строителството на училището, в периода 1926 – 1927 г., се изгражда и вълнолом с дължина 250 м, свързващ острова със полуостров Скамний. През 1930 г. сградата на рибарското училище е напълно завършена, като на 3 октомври започват редовни, учебни занимания на първия випуск. 

През 1930 г. тук за кратко учи гениалният пролетарски поет Никола Йонков Вапцаров. Няколко години по-късно училището е принудено да затвори под предлог за „недостатъчни рибни ресурси в Черно море”, след което е предоставена на флота за военоморско училище. 

В периода 1945 – 2005 г. островът е военноморска база на българския флот. 

През 2007 г. сградата на морското училище е обявена за недвижима архитектурна ценност от местно значение и предоставена на Министерство на културата за изграждане на бъдещ музей за морска култура и подводна археология. 

Галерия